Fungerar solceller på vintern?

Det är en rimlig, och ganska vanlig fråga: "Fungerar solceller verkligen under vintern?". Många antar att solpaneler bara ger bra resultat under soliga sommardagar.
Image
Image
Sven Ohlsson
Uppdaterad: december 3, 2024

Men sanningen är att dagens solcellsteknik fungerar året runt, även under kalla och mörka vintermånader. Vi installerar solceller i Kristianstad och erbjuder även installation av solceller i Lund, kontakta oss för mer information! 

Solceller producerar el av ljus, inte värme

Det är viktigt att förstå att solpaneler genererar elektricitet från ljus – inte värme. Det innebär att även om dagarna är kortare och ljusare timmar färre på vintern, kan solpanelerna fortfarande producera el. Faktum är att moderna paneler är designade för att omvandla även diffust ljus till energi, vilket gör dem effektiva även när solen inte skiner starkt.

Snö och is – hinder eller hjälp?

En oro som många har är att snö och is kan påverka solpanelernas prestanda. Om panelerna är täckta av snö blockeras ljuset, vilket minskar produktionen. Men det finns en positiv aspekt: solpaneler är mörka och absorberar värme, vilket gör att snön smälter snabbare och glider av lättare än på resten av taket. Dessutom kan reflekterande snö öka instrålningen till panelerna och därmed ge ett produktionslyft.

Vinterinstallation – ett smart drag

Att installera solceller på vintern kan verka kontraintuitivt, men det finns flera fördelar. Dels är det en tid då installationsköerna ofta är kortare, vilket kan innebära snabbare leverans och installation. Dessutom är ditt system redo att maximera produktionen när vårsolen börjar skina starkare och dagarna blir längre.

Batteriinstallation som tillval till en befintlig solcellsanläggning är extra förmånligt vintertid då det ofta är mindre väderberoende och kan ge ökad ekonomisk besparing på hushållselen under den dyraste perioden. 

En annan fördel är att husägare kan använda det gångna årets gröna teknik-stöd innan ett nytt års rot-, rut- och grön teknik-avdrag fylls på igen.

Hur påverkar kortare dagar produktionen?

Under vintermånaderna är dagarna kortare, vilket innebär att den totala mängden solljus är lägre. Trots detta kan moderna solceller fånga upp och omvandla ljus även i svaga ljusförhållanden. Solpaneler med half-cut-teknik, som används av Halber Solar, är särskilt effektiva för att minimera förluster och klara av partiell skuggning, vilket är en vanlig utmaning under vintern.

Spara energi för gråare dagar med batterilagring

En stor fördel med att kombinera solceller med batterilagring är möjligheten att lagra överskottsenergi från ljusare dagar och använda den vid behov. Halber Solar erbjuder integrerade lösningar som gör att du kan optimera din energianvändning och minska beroendet av elnätet, vilket är särskilt värdefullt under de mörka vintermånaderna.

Investera för en hållbar framtid

Solceller är en långsiktig investering som inte bara minskar energikostnaderna utan också bidrar till ett mer självständigt och hållbart energisystem. I Sverige, där energibehovet ständigt ökar, är solceller en viktig del i att skapa ett stabilt och decentraliserat energinät. Med Halber Solar får du en helhetslösning – från inspektion och installation till batterilagring – för att säkra ditt energibehov året runt.

Image
Sven Ohlsson

Halber Solar AB

Om Sven

Jag har själv växt upp på lant- och skogsbruk och har sedan dess alltid haft egenföretagar-andan närvarande i mitt arbetsliv. Att ha insikt i hur lantbruk och företag fungerar ger en extra motivation till att kunna skapa synergieffekter och ekonomisk lättnad för företagare och privatpersoner med hjälp av solenergi. Att kunna sälja något som ger kunderna pengarna tillbaka och mer därtill är drivkraften för mig.