Solpaneler
och solceller
Den komponent som omvandlar solens strålar till elektrisk energi.
Historia och utveckling
Den första solpanelen tillverkades 1883 och hade då en effektivitet på ca 1 %. Utvecklingen tog sedan fart under 1900-talet och den senare halvan av det århundradet så började panelerna få den uppbyggnad de har idag.
Utvecklingen av solceller går framåt i takt med att efterfrågan ökar och priserna har även sjunkit de senaste åren vilket gjort dess populära frammarsch ett faktum.
Idag har vi en mogen produkt med bra hållbarhet, god effektivitet och vettig prisbild. Effektiviteten på dagens paneler ligger vanligtvis på 22-24%. De har god hållbarhet och garanterar oftast mer än 85% i effekt efter 25 – 30 år.
Med andra ord ett ypperligt tillfälle att installera en solpanelsanläggning.
Solceller, uppbyggnad och funktion
Solpaneler bygger på den fotovoltaiska effekten, där solceller omvandlar ljus till elektricitet. När solens fotoner träffar cellernas ovansida blir den negativt laddad, medan undersidan blir positivt laddad. Detta skapar en spänning som omvandlas till användbar el.
Moderna solpaneler använder ofta half-cut-celler, en teknik som minskar energiförluster och förbättrar prestandan vid skuggning. Dessa celler tillverkas huvudsakligen av kisel, ett av jordens vanligaste material. Genom att sätta ihop flera solceller skapas panelerna som genererar ren och hållbar energi för ditt hem eller företag.
Solpaneler, uppbyggnad och tekniker
En solpanel består av flertalet mindre solceller som pressas samman mellan olika lager av glas/folie och sedan försätts i ram. Antalet celler bestämmer vilken effekt panelen har, således växer också panelerna i storlek vartefter effekten ökar.
Olika sammansättningar i monteringen av panelerna ger dem olika egenskaper:
- Glas framsida och folie baksida. En vanlig typ som är billig att framställa och bra vid takmontage.
- Glas på framsida och glas baksida, s.k. Glas/Glas, kan vara en dubbelsidig panel (Bifacial) som då ökar sin effektivitet genom att ta in instrålning även från baksidan. Det blir en tåligare konstruktion med längre garanti. Detta är önskvärt vid framförallt markmontage.
- Vit baksida. Billigare att framställa och kyler panelen bättre än svart folie.
- Svart baksida. Ger ett exklusivare utseende och är dominerande på europeiska marknaden.
Val av paneler är viktigt för systemets totala produktion och en matchning av paneler med växelriktare är avgörande. Vi på Halber Solar gör en noga avvägning av vilka paneler som ska användas för respektive projekt och väljer alltid hög kvalité.
Byggnadsintegrerade solceller
En variant av celler där konstruktionen ofta är böjbar och flexibel. Tillverkas i form av en s.k. tunnfilm som delvis är genomskinlig och gör att den kan appliceras på olika byggnadsmaterial och glasytor.
Graden av flexibilitet, kreativitet och stil är oslagbar och det är bara fantasin som sätter gränser för vad som är möjligt. Tunnfilmssolceller når inte upp till samma livslängd och effektivitet som traditionella paneler men de är tåliga.