Montagesystem

För montering av solpaneler så används olika montagesystem. Vi använder oss av flertalet olika producenter, både svenska och europeiska, som tillverkar högkvalitativa lösningar som tål vårt nordiska klimat. Vilken vi använder beror på vilken som passar det individuella projektet.

Image
Image

Tak

Då det finns olika typer av tak så används det montage som passar respektive tak bäst. Även faktorer som undertak, läkt, reglar samt hur det är skruvat/spikat bestämmer vilken metod som är lämpligast. Solpaneler på tak får utstå mycket snö och vindlaster under sin livstid och detta beräknas alltid individuellt för att säkerställa att både tak och montage håller för påfrestningen. Vi väljer alltid den lösning som ger säkrast, stabilast och snyggast resultat!

Viktigt att tänka på är att solpaneler har en livslängd på ca 25 – 30 år. Om taket behöver ses över och eventuellt bytas, så utför vi det inom Halber AB samtidigt som montaget av panelerna sker. På så vis sparar ni tid och pengar jämfört med att göra det separat.

Image

Delintegrerat montage

Om en mer integrerad stil söks men paneler ändå ska användas så kan ett delintegrerat system vara att föredra. Med denna metod blir höjdskillnaden mellan panel och tak mindre påtaglig och montaget upplevs mer ”i” än ”utanpå”.

Vanligaste typen av tak där detta är möjligt är tak med tegel- eller betongpannor. Förutsättningarna bestämmer om det är möjligt eller lämpligt med montage av solcellstakpannor.

Image

Helintegrerat tak

Om en ”osynlig” stil efterfrågas så kan taket i sig vara en del av den producerande solanläggningen.

Detta ger en sömlös övergång mellan form och funktion. Som namnet antyder så är detta en typ av celler som helt eller delvis utgör byggnadsmaterialet som bekläder taket. Idag finns bland annat solceller som efterliknar takpannor, bandtäckt plåt och skifferplattor.

Vi på Halber Solar utvecklar denna delen av vår verksamhet för tillfället.

Image

Vägg

Väggmonterade solpaneler kan vara aktuellt då tak- eller markyta är begränsad eller då snöfri, hög vinkel mot solen är att föredra. Projekt då detta används är bl.a. företagsbyggnader, lantbruk, bostadsrätter m.m.

Image

Markmontage

Att montera solpaneler på mark med hjälp av ställningar ger möjlighet att styra vinklar och riktning samt undvika skuggande objekt. Detta ger även möjlighet att montera på mark som av olika anledningar är outnyttjad.

Exempel på när markmontage är intressant:

  • Vid stenig/ bergig sluttning
  • Stor obebyggd tomtyta
  • Om man inte vill montera paneler på en byggnad
  • Om ytan på byggnad inte räcker till
  • Vid maximering av produktion
  • Mark i träda

Fördelar med markmontage är exempelvis:

  • Lätt att rengöra och se över panelerna
  • Flexibel vinkel och riktning
  • Ofta billigare montage
Image

Solparker och batteriparker

Vid riktigt stora installationer refererar vi till solparker. Där är det fokus på maximal vinst och effektivitet. Dessa är ett stort bidrag till den gröna omställningen. Även batteriparker för balansering av elnätet skapar robusthet för den växande konsumtionen.

Image

Agrivoltaics eller solbruk

Detta är en ordkombination av Agriculture (lantbruk) och Photovoltaics (solceller). Här kombineras producerande lantbruksytor med energiproducerande solceller för att ge synergieffekter. Både vertikalt monterade ställningar mellan grödorna samt höga markställningar med grödor under finns.

Detta gör att du fortfarande kan utnyttja marken för grödor, men ändå utnyttja ytan för att producera energi. Vinster i form av skuggning på torra jordar är en bonus som nämns.

Detta är en metod som vi följer med stort intresse.