Bygglov solceller – detta behöver du veta

Att investera i solceller är ett utmärkt sätt att sänka dina energikostnader och bidra till en mer hållbar framtid. För de flesta som överväger solceller uppstår frågan om det behövs bygglov?

Här går vi igenom det du behöver veta för att smidigt navigera i reglerna kring bygglov för solceller på tak.

Image
Image

När krävs bygglov för solceller?

Generellt sett behöver du inte bygglov för att installera solceller som följer byggnadens form och matchar det befintliga takmaterialet. Det finns dock undantag. Om solcellerna integreras direkt i tak- eller fasadmaterial eller om byggnaden har kulturhistoriskt värde, kan bygglov krävas. Det är viktigt att kontakta din kommun för att klargöra vilka regler som gäller i ditt område, så att din installation inte bara blir effektiv utan också laglig.

Här är några exempel på när bygglov behövs:

Integrerade soltak
Om solcellerna är en integrerad del av taket snarare än monterade ovanpå befintligt material.

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader
Om byggnaden är kulturhistorisk, till exempel klassad som blåmärkt eller grönklassad, kan särskilda regler gälla.

Områden med särskilda regler
Om fastigheten ligger i ett område som är av riksintresse eller har specifika lokalplaner som kräver bygglov för ändringar.

Hur går processen till?

Image
Kontrollera med kommunen

Innan du planerar din installation är det viktigt att kontakta din lokala kommun för att förstå vilka regler som gäller i just ditt område.

Image
Teknisk dokumentation

För att underlätta processen kan det vara bra att ha teknisk dokumentation och ritningar av din planerade installation redo när du kontaktar kommunen.

Image
Ansökningsprocess

Om det visar sig att du behöver bygglov kommer du att behöva genomgå en formell ansökningsprocess som inkluderar inlämning av planer och kanske även en avgift.

Image

Halber Solar hjälper dig på vägen

På Halber Solar förstår vi att processen för att söka bygglov kan verka överväldigande. Därför erbjuder vi våra kunder fullständigt stöd genom hela processen, från den första konsultationen till installation och driftsättning. Vårt team av experter hjälper dig att navigera i regelverken och ser till att din övergång till solenergi blir så smidig som möjligt.

Image

Kontakta oss idag

På Halber Solar erbjuder vi solenergilösningar och batterilagring för både privatpersoner och företag. Vi anpassar oss efter dina specifika behov för att säkerställa den bästa lösningen för just dina förutsättningar.

Vill du veta mer eller behöver du hjälp med att förbereda din ansökan om bygglov? Kontakta oss så hjälper vi dig med en skräddarsydd lösning.