Solceller på mark

Har ni en stor tomt med mycket oanvänd yta? Då kan en solcellsanläggning på mark vara ett praktiskt och smart alternativ för er.

Image

Solceller på mark eller tak – vad är skillnaden?

Den största fördelen med att installera solceller på mark är möjligheten att på flera sätt placera och luta solcellerna. Genom att kunna anpassa solpanelerna helt efter solen gör det möjligt att optimera exponeringen, vilket kan resultera i en högre energiproduktion jämfört med takmonterade system.

Att ha möjligheten att finjustera vinkeln och riktningen mot solen är avgörande för att maximera solcellernas effektivitet under olika årstider och dagstider. Andra faktorer som kan göra att ni hellre vill anlägga ett markmontage av solceller kan vara att området er fastighet är skuggat av träd och byggnader eller att ni inte gillar att ändra på fastighetens utseende för mycket.

Husets strukturella kapacitet kan också begränsa huruvida montering av solceller på taket är lämpligt eller inte. Det är även fördelaktigt med solceller på mark ur en underhålls- och rengöringsaspekt då det enklare går att hålla den ren från smuts. Detta gör att den kan hålla en hög produktion under hela sin livstid.

Image

Vad kostar det?

Priset på solcellssystem skiljer sig åt beroende på om de är installerade på marken eller på taket. Generellt sett är solceller på mark aningen dyrare än de på tak. Denna prisskillnad beror bland annat på de extra kostnaderna för montering och behovet av ställningar och stativ som är anpassade för markinstallationen. Konstruktionen måste vara robust nog att stödja solpanelerna och samtidigt klara belastningen från vind och snö.

Även kostnad för kabel, markarbete i form av grävning av kablage och fastsättning av montagen bidrar till den ökade kostnaden eftersom installationen vanligtvis hamnar längre ifrån inkopplingspunkten.

Trots prisskillnaderna är funktionen densamma för båda montagen. Oavsett om solcellerna är placerade på marken eller på tak, arbetar de på samma sätt för att fånga upp solens strålar och omvandla dem till användbar energi.

Fördelen med markmonterade solcellsmoduler av dubbelsidig modeller är att de även tar in solstrålar från baksidan, en så kallad Albedo-effekt. Detta ökar effekten på modulen och därmed produktionen av energi. Det man som köpare då kan fundera på blir då att väga de ökade initiala kostnaderna för en solcellsanläggning på mark, mot den potentiellt högre energiproduktionen som kan uppnås genom en bättre placering och lutning.

Vi på Halber Solar hjälper er i processen för att ni ska få ut så mycket som möjligt av er tilltänkta anläggning, såväl ekonomiskt som i andra värden!

Image

Krävs bygglov för solcellsanläggning på mark?

Att solcellsanläggningar för mark lockar många kan till stor del bero på att man inte behöver ansöka om bygglov, vilket förenklar hela processen betydligt. Genom att välja att placera era solceller på marken undviker ni de extra kostnader som är associerade med bygglovsansökan.

Var dock noga med att konsultera med ert lokala byggnadskontor innan ni börjar – det kan finnas särskilda fall där regler avviker, så det är alltid klokt att vara på den säkra sidan om ni känner er osäker. Om det är på jordbruksmark eller lantbruksfastigheter så gäller särskilda regler och individuella ställningstaganden behöver tas.

Image

Vi finns här för skräddarsydda lösningar

Halber Solar erbjuder skräddarsydda lösningar inom solenergi och batterilagring, anpassade för både villaägare och större kommersiella projekt. Vårt engagemang för kundcentrerad service garanterar att varje lösning är noggrant utformad för att möta de specifika förhållandena och behoven hos varje kund. Välkommen att utforska hur vi tillsammans kan göra skillnad.

Image

Kontakta oss, vi hjälper er med en skräddarsydd lösning

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.