Växelriktare solceller

Detta är en av de absolut viktigaste komponenterna i systemet. En väl utvald och högkvalitativ växelriktare för solceller ökar både produktiviteten, funktionaliteten och säkerheten.

Image

Extra mycket vikt behöver läggas vid val av växelriktare

Extra mycket vikt behöver läggas vid val av växelriktare för solceller då denna måste vara kompatibel med antal och modell av solpaneler, huvudsäkring, funktionalitet och resten av fastighetens system. Detta är en av de komponenter som i helheten kan göra skillnaden mellan ett bra och ett fantastiskt system.

Tre kategorier finns:

On-grid

Använder fasta elnätet som buffert och vid överkonsumtion säljs elen. Annars konsumeras egen energi eller köps vid behov.

Hybrid

Likt ovan men har möjlighet att koppla på batterilagring för extra funktionalitet och backup. Se kapitlet om batterier nedan.

Off-grid

Denna växelriktare är helt fristående och kan inte kopplas till fast elnät. Kräver batterilagring för att fungera. Ett bra alternativ då avstånd till fasta elnätet är för långt.

Vissa växelriktare kan även förses med optimerare för att bättre hantera skuggning eller olika takvinklar och riktningar. Behov av dessa bestäms individuellt efter kundens behov och förutsättningar.