Batterier till solceller

Lagring av överproduktionen av el sker i batterimoduler som placeras på er fastighet. Med ett solcellsbatteri kan du lagra överskottsel från dina solceller för att använda vid behov. Lagringskapacitet är en viktig faktor när man väljer batteri till solceller, eftersom det avgör hur mycket el som kan sparas för senare användning. Batterier möjliggör att lagra egenproducerad el och därmed öka självförsörjningen. Detta är en del av grön teknik och bidrar till en mer hållbar energianvändning. Det är också möjligt att installera batterilagring på en befintlig solcellsanläggning.

Image
Image

Solcellsbatteri

Priset på ett batteri till solceller anges ofta i kronor och kan variera mellan 50 000–150 000 kronor beroende på lagringskapacitet. Ett batteri till solceller kostar ofta mellan 5 000 och 10 000 kronor per kWh lagringskapacitet. Det finns möjlighet till skatteavdrag, grönt avdrag och det gröna skatteavdraget kan minska kostnaden för installationen. Avdraget gäller för grön teknik och det maximala avdragsbeloppet är 50 000 kronor per person och år. Avdraget hanteras direkt av installatören och kan också kombineras med andra gröna avdrag. Köp av batteri till solceller kan ge rätt till skatteavdrag och det är viktigt att välja installatörer med hög kvalitet. Vanliga batteristorlekar är 10 kWh, 15 kWh och 20 kWh och lagringskapacitet dimensioneras ofta till cirka 1 kWh per kWp installerad effekt. Priset per kWh är en viktig faktor vid val av batteri och det är viktigt att välja det bästa alternativet för hushållets behov.

Storleken, priset samt återbetalningstiden beror framför allt på:

  • Vad solcellsbatteriet ska användas till
  • Hur stor solenergiproduktion det finns

Att välja batterisystem är en komplex fråga som inte alltid är självklar. Kontakta gärna oss om du är intresserad av batterilösningar så tittar vi på ett förslag som passar just er!

Image

Batteritekniker

Ett batteri till solceller har olika kemiska sammansättningar beroende på vad de ska användas till. Blybatterier till bilar har andra krav än de litiumbatterier som används till elbilar idag. Likaså har batterierna som används till solceller en annan kravspecifikation och kemisk sammansättning är de två tidigare nämnda.

För statiska installationer i hem och på företag används främst batteritypen LFP, det är en Litium-järnfosfat blandning vilken är koboltfri. Detta skiljer sig emot många av elbilarnas batteriteknik som är NMC (nickel-mangan-kobolt) och NCA (nickel-kobolt-aluminum).

LFP tekniken har fokuserat mer på livslängd, säkerhet, energitäthet och temperaturtålighet vilket gör den attraktiv för stationära applikationer

Image

Säkerhet och placering

Även om batteritekniken gör att säkerheten är högre så behöver du tänka på placeringen av sin batterilagring. Källare eller garage kan vara lämpligt, beroende på förutsättningarna. För att få ut maximal kapacitet så behöver du även tänka på omgivningens temperatur i det tilltänkta utrymmet. En temperatur på runt 15 – 20 grader brukar vara en bra nivå som säkerställer optimerad lagring och livslängd.

Idealiskt är om det kan placeras ihop med växelriktaren i exempelvis en isolerad, uppvärmd garagebyggnad. För lantbruksfastigheter gäller särskilda regler och det hanteras för varje projekts specifika förutsättningar.

På de riktigt stora installationerna monteras solcellsbatteri, kontrollsystem och luftkonditionering in i specialbyggda containerlösningar som placeras fristående utomhus. Dessa kan man se i batteriparker där de ofta används som frekvensbalanseringtjänst till elnätet.

Olika sätt att använda sin
batterilagring:

Image
Öka egenanvändning

Om du har stor överproduktion av solenergi mitt på dagen så kan denna lagras i batterier för att användas senare under kvällen. Det ger dig tillgång till grön, egenproducerad energi även då solen inte skiner.

Image
Planera laddning på billig tid

Att använda batteriet som en buffert och köpa in el när den är billigare, exempelvis på natten, för att sedan använda under dagen då elpriset stiger.

Image
Kapa effektoppar

En funktion som används för att minska ner toppen av när du använder som mest ström på en gång. Fördelar med detta kan vara att minska effekttariffer eller gå ner en storlek i huvudsäkring. I båda fallen leder det till en besparing.

Image
Off-grid

Om du inte har något elnät tillgängligt så behöver en solanläggning kompletteras med lagring för att användas under de mörkare timmarna. Detta kräver att växelriktare har stöd för off-grid-läge. Hur stor lagring som krävs beror på de beräknade lasterna.

Image
Spotprisarbitrage

Detta är en funktion som automatiskt köper in el från elnätet när den är som billigast och säljer tillbaka den när spotpriset är högt. På så vis får du en inkomst av vinsten.

Image
Frekvensbalansering i elnätet

Detta ger möjlighet att tjäna pengar genom att hyra ut kapaciteten av ditt batterilager till nätägaren via s.k. aggregatorer. Exempel på dessa är Flower och Checkwatt m.fl.

Image

Batterilagring och frekvensbalansering

Möjlighet att tjäna bra med pengar att hyra ut kapaciteten av batterilagringen till nätägaren via sk. Aggregatorer. Ex Flower, Checkwatt m.fl.

Anledningen till detta är att balansera frekvensen i nätet. Halber solar är certifierad partner till Flower och kan därmed erbjuda en mycket god återbetaning på investeringen av batterilagret till kunden.

Halber Solar är certifierad partner till Flower och kan därmed erbjuda installation av systemet. Detta ger dig som batteriägare extra intäkter på din investering.