Solpaneler
och solceller

Den komponent som omvandlar solens strålar till elektrisk energi.

Image

Historia och utveckling

Den första solpanelen tillverkades 1883 och hade då en effektivitet på ca 1 %. Utvecklingen tog sedan fart under 1900-talet och den senare halvan av det århundradet så började panelerna få den uppbyggnad de har idag.

Utvecklingen av solceller går framåt i takt med att efterfrågan ökar och priserna har även sjunkit de senaste åren vilket gjort dess populära frammarsch ett faktum.
Idag har vi en mogen produkt med bra hållbarhet, god effektivitet och vettig prisbild. Effektiviteten på dagens paneler ligger vanligtvis på 22-24%. De har god hållbarhet och garanterar oftast mer än 85% i effekt efter 25 – 30 år.

Med andra ord ett ypperligt tillfälle att installera en solpanelsanläggning.

Image

Solceller, uppbyggnad och funktion

Solpaneler bygger på den fotovoltaiska effekten där ovansidan på solcellen träffas av fotoner (ljus). Detta gör den negativt laddad. Undersidan blir positivt laddad och mellan dessa sidor uppstår en spänning som vi kan använda i form av el. En kiselcell skapas i kakor, s.k. wafers, dessa sätts samman med ledare som styr ut den producerade strömmen till panelens resterande celler och kopplingar.

Solcellerna kan antingen vara hela eller halva, så kallade half-cut celler (wafers). Den sistnämnda är en modernare teknik som blivit branschstandard. Tekniken ger olika fördelar kontra cellen i helformat, bland annat i form av minskade förluster och bättre hantering vid skuggning.

Cellerna skapas mestadels av kisel, vilket är världens mest förekommande ämne näst efter syre. Det är flertalet sammansatta solceller som sedan utgör solpanelen som vi monterar hemma hos er.

Image

Solpaneler, uppbyggnad och tekniker

En solpanel består av flertalet mindre solceller som pressas samman mellan olika lager av glas/folie och sedan försätts i ram. Antalet celler bestämmer vilken effekt panelen har, således växer också panelerna i storlek vartefter effekten ökar.

Olika sammansättningar i monteringen av panelerna ger dem olika egenskaper:

  • Glas framsida och folie baksida. En vanlig typ som är billig att framställa och bra vid takmontage.
  • Glas på framsida och glas baksida, s.k. Glas/Glas, kan vara en dubbelsidig panel (Bifacial) som då ökar sin effektivitet genom att ta in instrålning även från baksidan. Det blir en tåligare konstruktion med längre garanti. Detta är önskvärt vid framförallt markmontage.
  • Vit baksida. Billigare att framställa och kyler panelen bättre än svart folie.
  • Svart baksida. Ger ett exklusivare utseende och är dominerande på europeiska marknaden.

Val av paneler är viktigt för systemets totala produktion och en matchning av paneler med växelriktare är avgörande. Vi på Halber Solar gör en noga avvägning av vilka paneler som ska användas för respektive projekt och väljer alltid hög kvalité.

Image

Byggnadsintegrerade solceller (BIPV)

Detta är en intressant variant av celler där konstruktionen ofta är böjbar och flexibel. Detta tillverkas i form av en s.k. tunnfilm. Då den i sin natur delvis är genomskinlig gör att den kan appliceras på olika byggnadsmaterial och glasytor.

Dessa kan sedan fullt integreras i byggnadens olika delar och smälter på så vis in i konstruktionen bättre än traditionella paneler. Graden av flexibilitet, kreativitet och stil är oslagbar och det är bara fantasin som sätter gränser för vad som är möjligt. Tunnfilmssolceller når inte upp till samma livslängd och effektivitet som traditionella paneler men de är tåliga.

Vi på Halber Solar följer denna utveckling med intresse och utvecklar skräddarsydda lösningar av denna typen av solceller ihop med tillverkaren direkt.